Spring naar content

Buitenlands vermogen en inkeren

In Nederland woonachtige of gevestigde (rechts)personen zijn wettelijk verplicht om hun volledige inkomen en vermogen aan te geven bij de Nederlandse Belastingdienst. Dat geldt ook voor inkomen en vermogen dat is opgebouwd of wordt aangehouden in het buitenland. Het niet vermelden daarvan in de Nederlandse aangifte vormt een beboetbaar of zelfs een strafbaar feit.

In toenemende mate wisselen de Nederlandse Staat en andere landen fiscale inlichtingen uit, waardoor buitenlands inkomen en/of vermogen door de Belastingdienst kan worden getraceerd. In zulke gevallen voorzag de wet vroeger in een regeling om boetevrij en zonder strafvervolging ‘in te keren’ ofwel terug te komen op onjuiste belastingaangiften. De laatste jaren zijn de mogelijkheden daartoe echter flink versoberd.

Heeft u in de Nederlandse aangifte verzuimd uw volledige inkomen en vermogen te vermelden? Dan kan het – ondanks de versobering van de mogelijkheden – toch verstandig zijn om begeleid in te keren bij de Belastingdienst. Een vrijwillige inkeer die aan alle eisen voldoet, is nog steeds een strafverminderende omstandigheid voor boetes en voorkomt strafvervolging.

De advocaten van Wladimiroff hebben veel ervaring met inkeerprocedures.

Onze specialisten